Monday, February 20, 2012

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί 50 οικόπεδα για σχολεία και πάρκα

Πενήντα οικόπεδα μέσα στην πόλη που ανήκουν στο Δημόσιο

παραμένουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητα, αν και έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι σχολείων, πρασίνου και άλλων κοινωφελών χρήσεων. Την ώρα που ο δήμος Θεσσαλονίκης «διψά» για σχολική στέγη, πάρκα και χώρους αναψυχής, υπάρχουν οικόπεδα του Δημοσίου που, αντί να αξιοποιηθούν, σήμερα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ή έχουν καταληφθεί παρανόμως.

Μια πρώτη προσπάθεια που έγινε με την ΕΥΑΘ Παγίων είχε αίσιο αποτέλεσμα, αφού η διοίκηση της εταιρίας προχώρησε στη δωρεάν μεταβίβαση δύο οικοπέδων της στην κυριότητα του δήμου, προκειμένου να ανεγερθούν σχολεία. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πυρετώδης προσπάθεια, για να καταγραφούν οι χώροι αυτοί που έχουν ήδη χαρακτηριστεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 50 τέτοιοι χώροι, που είναι χαρακτηρισμένοι για σχολεία, πράσινο, χρήσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού, για πλατείες, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις και οι οποίοι ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου, όπως η Πρόνοια, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, το υπουργείο Πολιτισμού», τονίζει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

«Σήμερα, κάποιοι από τους χώρους αυτούς έχουν καταληφθεί, χωρίς οι φορείς του Δημοσίου να κάνουν κάτι είτε για να αποτρέψουν αυτήν την κατάληψη είτε για να προχωρήσουν σε αποβολές των καταληψιών», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος ετοιμάζει ήδη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε με νόμο να περνούν τα οικόπεδα αυτά στην κυριότητα των δήμων, εφόσον φυσικά έχουν χαρακτηριστεί για κοινωφελείς σκοπούς. «Αν αυτή η νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει τη λύση εφάπαξ, δεν ευοδωθεί, ο δήμος θα προχωρήσει σε απευθείας συνεννοήσεις με τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου, όπως έγινε με την ΕΥΑΘ Παγίων», εξηγεί ο κ. Κουράκης.

Υπάρχει και μια ειδική ομάδα ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν χαρακτηριστεί για σχολεία, ενώ 11 οικόπεδα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος. «Γι' αυτά θα κάνουμε μια συνολική πρόταση στην Εκκλησία της Ελλάδος, που πληροφορούμαστε ότι τα έχει εντάξει σε σχέδιο για την αξιοποίησή τους -ίσως και για ανοικοδόμησή τους, προκειμένου κάποια από αυτά να τα παραχωρήσει στο δήμο», δηλώνει ο κ. Κουράκης.

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται όμως και στον τομέα της αξιοποίησης των ρεμάτων, για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση ότι ανήκουν μεν στην ΕΥΑΘ Παγίων, αλλά υπήρχε ενίοτε και μια συνιδιοκτησία με την ΕΥΔΕ ή το δήμο. «Επειτα από έρευνα, διαπίστωσα ότι υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εφόσον οι χώροι αυτοί είναι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου, αυτοδικαίως περιέρχονται στη δικαιοδοσία του δήμου. Ήρθα ήδη σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του δήμου, για να κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να "μεταγραφούν" αυτές οι εκτάσεις στο δήμο», προσθέτει ο αντιδήμαρχος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει άμεση αξιοποίηση των ρεμάτων Υφανέτ και Δόξας, στο οποίο υπάρχουν καταλήψεις από διάφορους που αναπτύσσουν και παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται.

Αγγελιοφόρος της Κυριακής via http://www.thestival.gr



ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΡ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment