Wednesday, February 22, 2012

Μύθος ό,τι ξέραμε για το αδυνάτισμα


Άσχημα νέα για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν.
Μία νέα αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός στη δίαιτα αποκαλύπτει πως είναι δύο φορές πιο δύσκολο απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί να αποβάλλει κανείς το περιττό λίπος. Επιπλέον, είναι....





μύθος η άποψη ότι η μείωση των θερμίδων οδηγεί σε συνεχή απώλεια κιλών. Στην πραγματικότητα, καθώς περνάει ο καιρός η μείωση των θερμίδων μάς αδυνατίζει με ολοένα βραδύτερο ρυθμό ώσπου τελικά, έπειτα από 3 χρόνια, παύει εντελώς να δρα.

Μύθος είναι επίσης πως, αν ένας άνθρωπος κόψει από το ημερήσιο διαιτολόγιό του μόλις 100 θερμίδες, θα χάσει μέσα σε έξι μήνες 3 κιλά. Όπως αποδεικνύεται, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί ένα χρόνο για να χάσει αυτά τα κιλά – και αν συνεχίσει να τρώει αυτές τις 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, στα τρία χρόνια θα πάψει εντελώς να αδυνατίζει.

«Χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες αυτόν τον χρυσό κανόνα του αδυνατίσματος και αποδεικνύεται εντελώς λανθασμένος», λέει ο δρ Κέβιν Χαλ, από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη & Νεφρικών Νόσων (NIDKD) των ΗΠΑ.

«Αυτό οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις μεταβολικές αλλαγές που εκδηλώνονται όταν ένας άνθρωπος αλλάζει τη διατροφή του. Όταν μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται - και όσο αδυνατίζεις, τόσο πιο αργός γίνεται, ώσπου κάποια στιγμή φτάνει σε ένα όριο πέρα από το οποίο το σώμα δεν χάνει άλλο βάρος».

Στους μύθους ανήκει επίσης η άποψη ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αργό μεταβολισμό, οπότε δεν καίνε εύκολα θερμίδες. Αντιθέτως, όσο πιο παχύς είναι κάποιος, τόσο πιο γρήγορο μεταβολισμό έχει και τόσο περισσότερες καύσεις κάνει, είπε ο δρ Χαλ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Υπολογισμός στο Internet

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο δρ Χαλ ανακοίνωσε ότι το NIDKD δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολογίζει πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα
στις διαφοροποιήσεις στην πρόσληψη θερμίδων.

Αν και το μοντέλο προορίζεται πρωτίστως για γιατρούς, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και απλοί άνθρωποι. Με τη βοήθειά του μπορούν να μάθουν πόσες θερμίδες πρέπει να αφαιρέσουν από το καθημερινό διαιτολόγιό τους ώστε να επιτύχουν την επιθυμητή απώλεια βάρους σε χρονικό διάστημα 6 μηνών (πιο σύντομα, δεν γίνεται).

«Με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε, ο νέος κανόνες στο αδυνάτισμα είναι πως πρέπει να κόβει κανείς 20 θερμίδες την ημέρα από την διατροφή του για κάθε κιλό που θέλει να χάσει», είπε ο δρ Χαλ.

Πως θα αδυνατίσετε σε έξι μήνες

Στη συνέχεια, παρατίθενται δύο ενδεικτικά παραδείγματα για τις… περικοπές που απαιτούνται για να αδυνατίσει κανείς σε διάστημα 6 μηνών.

Έστω ότι ένα άντρας, ηλικίας 35 ετών, ζυγίζει 90 κιλά και θέλει να χάσει μέσα σε 6 μήνες 15 κιλά. Το μοντέλο υπολογίζει πως για να ζυγίζει σήμερα τόσα κιλά, καταναλώνει 3.167 θερμίδες την ημέρα. Για να αδυνατίσει, πρέπει να τις ελαττώσει στις 2.353, ενώ για να μην ξαναπαχύνει δεν πρέπει να υπερβεί τις 2.741 την ημέρα.

Αντίστοιχα, μια 35χρονη γυναίκα που ζυγίζει 77 κιλά και θέλει να πάει 65, θα πρέπει για τους επόμενους έξι μήνες αντί για τις 2.542 θερμίδες που τρώει σήμερα, να τρώει 1.882 – και για να μην ξαναπαχύνει, δεν πρέπει να υπερβεί τις 2.231.

Πηγή: Τα Νέα




ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΡ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment