Tuesday, February 28, 2012

Τα αγχολυτικά της φύσης: κρόκος και λεβάντα

Ο κρόκος ή σαφράν είναι ίσως το ακριβότερο μπαχαρικό του πλανήτη
. Πλην όμως του να καρυκεύει τα γεύματά μας, ο κρόκος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και στην θεραπευτική.



Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν....

τον κρόκο ως αφροδισιακό, αντικαταθλιπτικό, μαλακτικό του στομάχου και αντισηπτικό των πληγών. Σχετικές αναγραφές βρίσκονται σε αρχαιολογικά ευρήματα όλων των περί τη Μεσόγειο πολιτισμών. Τον 14ο αιώνα, όταν ο Μαύρος Θάνατος αποδεκάτιζε την Ευρώπη, ο κρόκος χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο και εισάγονταν με πλοία από Γενοβέζους εμπόρους από τη Ρόδο, που τότε είχε μεγάλη παραγωγή. Όταν ευγενείς έμποροι έκλεψαν τα πλοία με τον κρόκο, ξέσπασε ο περίφημος "πόλεμος του σαφράν". Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του κρόκου ήταν γνωστές στην αρχαία Περσία, όπου ο κρόκος αναμειγνύονταν σε διάφορα αφεψήματα για να θεραπεύσει τη μελαγχολία.



Όπως είναι λογικό, η χρήση του κρόκου στην θεραπεία της κατάθλιψης τέθηκε σε επιστημονική μελέτη. Η ποιότητα των μελετών που πραγματεύονται γενικά την θεραπευτική χρήση βοτάνων για την κατάθλιψη είναι εξαιρετικά χαμηλή, με εξαίρεση τις μελέτες που αφορούν στο βαλσαμόχορτο. Όταν ερευνητές θέλησαν να οργανώσουν μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων μελετών γύρω από τη χρήση του κρόκου στην θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, εντοπίστηκαν συνολικά πάνω από 1800 δημοσιευμένες έρευνες. Από αυτές, μόλις 9 (!) πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια για να συμπεριληφθούν σε μια ανασκόπηση. Έτσι, ο αριθμός των μετεχόντων στις μελέτες αυτές δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε τα συμπεράσματά τους να θεωρηθούν ασφαλή. Όμως, είναι αρκετά μεγάλος για να θεωρηθούν εξαιρετικά ενθαρρυντικά.



Τα αποτελέσματα αυτής της μετανάλυσης έδειξαν ότι το στίγμα του κρόκου (οι κλωστούλες που προβάλλουν από το άνθος και χρησιμοποιούμε στην μαγειρική) είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ήπια ως μέτρια κατάθλιψη με την φλουξετίνη, το γνωστό σε όλους μας Prozac (Ladose στην Ελλάδα) ή χάπι της χαράς. Επιπλέον, η αντικαταθλιπτική αυτή δράση φαίνεται να ξεκινά μόλις από τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας, ενώ δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες. Δεδομένου ότι το στίγμα του κρόκου είναι πανάκριβο, ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν τα πέταλα του κρόκου (που δεν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική) έχουν παρόμοιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αποδείχθηκε πως είναι ακριβώς έτσι. Και στις δύο μελέτες που συγκρίθηκε το στίγμα με τα πέταλα, χορηγήθηκαν στους ασθενείς 30 mg σαφρανάλης, που είναι η δραστική ουσία του κρόκου, είτε σε αλκοολικό διάλυμα 80% είτε σε αποξηραμένο αλκοολικό διάλυμα συμπιεσμένο σε χάπι.



Ο μόνος ουσιαστικός περιορισμός στη χρήση του κρόκου ως αντικαταθλιπτικό είναι το υψηλό του κόστος. Όπως, αναφέραμε και παραπάνω, το στίγμα του κρόκου είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον πλανήτη. Βέβαια, η απόδειξη της όμοιας θεραπευτικής αξίας των πετάλων, που δεν κοστίζουν πολύ, εξουδετερώνει αυτό το πρόβλημα.



Ένα άλλο βότανο που παραδοσιακά θεωρείται πως επιδρά ευεργετικά στην κακή διάθεση είναι η γνωστή σε όλους μας λεβάντα. Ερευνητές σύγκριναν τη λεβάντα με ένα κλασσικό αντικαταθλιπτικό, την ιμιπραμίνη, αλλά και τη συνδυασμένη χορήγηση ιμιπραμίνης και λεβάντας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λεβάντα είχε αντικαταθλιπτική δράση, δεν έφτανε όμως στα επίπεδα αποτελεσματικότητας της ιμιπραμίνης στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν συνδυασμό ιμιπραμίνης και λεβάντας σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση από εκείνους που πήραν μόνο ιμιπραμίνη, γεγονός που συνηγορεί επίσης υπέρ της αντικαταθλιπτικής δράσης της λεβάντας. Από πλευράς παρενεργειών, η ομάδα που λάμβανε λεβάντα εμφάνισε συχνότερα πονοκέφαλο (παρότι η λεβάντα παραδοσιακά χορηγείται ως θεραπεία για τον πονοκέφαλο). Το μειονέκτημα αυτής της μελέτης, ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε μικρότερη ποσότητα λεβάντας από αυτή που συνιστάται συνήθως. Η συνήθως συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 - 4. 5 ml αλκοολικού βάμματος λεβάντας 1:2 ημερησίως ή 6 - 12 ml βάμματος 1: 5.

psyhealth






ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment