Monday, February 6, 2012

Πότε η ζήλια γίνεται παθολογική;

Η ζήλια είναι ένα έμφυτο συναίσθημα για όλους τους ανθρώπους
, το οποίο μπορεί να μας κινητοποιεί, να μας αφυπνίζει, να μας...

ξυπνά το σεξουαλικό πόθο ή την επιθυμία του σύντροφο μας. Δε ζηλεύουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, ούτε εκδηλώνουν με τον ίδιο τρόπο αυτό το συναίσθημα.



Γράφει ο Θάνος Ασκητής



Όπως και να έχει, η ζήλια εκφράζει το ενδιαφέρον και το θαυμασμό για το σύντροφο, τη διάθεση ότι τον επιθυμώ, αλλά και ότι είμαι κι εγώ επιθυμητός από αυτόν, καθώς εκπέμπει το μήνυμα «μου αρέσεις και δεν θέλω να σε χάσω».



Η ανάγκη να έχουμε μία μικρή αμφιβολία στη σχέση μας, προκειμένου να μην επαναπαυόμαστε, φαίνεται να είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, συνεπώς το να διαπιστώνει κάποιος ότι ο σύντροφός του, αρέσει και σε άλλους, κρατάει το ενδιαφέρον ενεργό και μπορεί να σπάσει τη μονοτονία και τη ρουτίνα μίας σχέσης.



Όταν η ζήλια παίρνει υπερβολικές διατάσεις, τότε μιλάμε για ζηλοτυπία, μία εντελώς διαφορετική κατάσταση που αφορά μία παθολογική ζήλια. Στα πλαίσια της ζηλοτυπίας πλάθονται παρανοϊκά σενάρια απιστίας και απάτης, που καταδυναστεύουν το μυαλό εκείνου που τα σκέφτεται.



Μάλιστα το ίδιο το πρόσωπο οδηγείται σε ακραίες, βίαιες αντιδράσεις, χρησιμοποιώντας παράλογα επιχειρήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ζηλότυπος ξοδεύει πολλά χρήματα σε παρακολουθήσεις και ντεντέκτιβ, προκειμένου να δικαιωθεί και να αποδείξει ότι δεν είναι παράλογος και ότι ο άλλος πράγματι τον απατάει.



Η κατάσταση αυτή είναι βασανιστική τόσο για το άτομο που κάνει αυτά τα σενάρια, όσο και για το σύντροφό του. Ο μεν πρώτος υποφέρει από τις σκέψεις και τις εικόνες απιστίας που μπορεί να έχει, ενώ ο σύντροφος συνήθως είναι στη θέση του απολογούμενου για πράγματα που μπορεί να μην έχει κάνει.



Η ζηλοτυπία πράγματι είναι ένα φρικτό σενάριο μέσα στο οποίο όλοι υποφέρουν και καταλήγει συνήθως σε μίσος του ατόμου για το σύντροφο, αλλά και για τον εαυτό του. Ο ζηλότυπος βρίσκεται διαρκώς σε μία διαδικασία εξευτελισμού και αμφισβήτησης της σχέσης του και του συντρόφου του, κάτι που μπορεί να κουράσει και να οδηγήσει τελικά στο χωρισμό. Αλλά και σε επόμενη σχέση η συμπεριφορά θα είναι ίδια, παρόλο που ο ίδιος διαπιστώνει ότι αυτό είναι βλαβερό για τη σχέση, καθώς είναι κάτι που δεν μπορεί να το ελέγξει.



Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το άτομο πρέπει να καταλάβει και να παραδεχτεί αυτό το πρόβλημα και να αναζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.



Εάν διαπιστώνετε ότι ζηλεύετε υπερβολικά το σύντροφό σας τότε:



- Σκεφτείτε «τι ακριβώς με κάνει να ζηλεύω;»



- Συζητήστε με το σύντροφό σας τι σας ενοχλεί, εξηγήστε του ποιες συμπεριφορές του σας προκαλούν δυσαρέσκεια.



- Μιλήστε για την αποκλειστικότητα και την ασφάλεια στη σχέση σας.



- Ακούστε το σύντροφό σας και μην προσπαθείτε να επιβάλλεται αυτό που πιστεύετε εσείς χωρίς να ακούσετε τι έχει να σας πει.



- Σκεφτείτε τι κενά ή προβλήματα μπορεί να έχει η σχέση σας.



- Αναρωτηθείτε αν σας επηρεάζουν και άλλοι τομείς αρνητικά στη ζωή σας, π.χ. η δουλειά σας.



- Μην παραμελείτε τον εαυτό σας και δώστε έμφαση στην προσωπική σας εξέλιξη.



- Μην προσκολλάστε στο σύντροφό σας.



- Ζητείστε βοήθεια αν αισθάνεστε ότι βασανίζεστε είτε εσείς, είτε η σχέση σας από αυτό.

24wro

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment