Wednesday, February 8, 2012

Οι μεγαλύτερες γκάφες της ιστορίας και οι πιο “άκυρες” προβλέψεις!

Ένα βιβλίο για τις μεγάλες προβλέψεις που έπεσαν… πανηγυρικά έξω!
Οι ολοφάνερες γκάφες! Και οι αξέχαστοι που τις αποτόλμησαν!

«Οι χειρότερες προβλέψεις» επιγράφεται το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, γραμμένο από τον Βρετανό Έρικ Τσαλίν, κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.



Οι πλέον σπαρταριστές από τον χώρο της μουσικής, της επιστήμης, της πολιτικής και γενικά της ιστορίας:

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ράδερφορντ Χέϊς, όταν ακόμη ήταν φέρελπις ρεπουμπλικανός, μετά από μία επίδειξη του μηχανικού Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ενός πειραματικού τηλεφώνου το 1876, αποφάνθηκε ότι η συσκευή αυτή δεν θα έχει καμία χρησιμότητα βασισμένος σε εσωτερική έκθεση της τηλεγραφικής εταιρείας Western Union που έγραφε ότι “από τη φύση της η συσκευή δεν έχει ουδεμία αξία».

Άλλο τόσο… «διορατικός» και ο κορυφαίος παραγωγός του Χόλιγουντ Ντάριλ Ζανούν για την τηλεόραση, όταν το 1946 του έδειξαν μια μικρή ηλεκτρομαγνητική TV που είχε προχωρήσει ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζον Λόγκι Μπέιρτ: “o κόσμος γρήγορα θα βαρεθεί να χαζεύει μπροστά σε ένα κουτί από κόντρα πλακέ, κάθε βράδυ”.

Ο μεγάλος Αμερικανός τραγουδιστής Φρανκ Σινάτρα, όταν πρωτοάκουσε έναν νεαρό να κουνιέται τραγουδώντας ροκ, τον Έλβις Πρίσλεϊ, είπε: «η μουσική του είναι ελεεινή. Είναι ένα δύσοσμο αφροδισιακό. Θα προκαλέσει τελείως αρνητικές αντιδράσεις στους νέους».

Τραγική για την ανθρωπότητα αποδείχθηκε η πρόγνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, όταν το 1938 περιχαρής, επιστρέφοντας από το Μόναχο, όπου στις 29-30 Σεπτεμβρίου είχε συνάψει σύμφωνο ειρήνης με τον Χίτλερ, ζήτησε από τους οπαδούς του, που τον υποδέχθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ, να κοιμούνται ήσυχοι γιατί ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κάνουν κανένα πόλεμο.

Ιδού ακόμα μερικές ιστορικές “προφητείες” που έμειναν στον αέρα:

Νοστράδαμος: Ο λογοκλόπος προφήτης. Οι υποτιθέμενες προφητείες του διάσημου γιατρού, φαρμακοποιού, μετεωρολόγου, πνευματιστή και αστρολόγου – που όμως, δεν ήταν δικές του! Και δεν επαληθεύθηκαν.

Καρλ Μαρξ: Η πρόβλεψη για την πτώση του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού που επαληθεύτηκε… αντιστρόφως.

Η πρόβλεψη του Άλμπερτ Αινστάιν ότι «η αξιοποίηση της ενέργειας του ατόμου για ειρηνικούς και πολεμικούς σκοπούς δεν είναι εφικτή».

Οι Beatles δεν έχουν κανένα μέλλον: Η περίφημη πρόγνωση του Ντικ Ρόου, μουσικού παραγωγού της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας Decca Records για το μέλλον της παρέας του Λένον και του Μακάρντεϊ.

Οι άχρηστοι προσωπικοί υπολογιστές: Η εκτίμηση του Κένεθ Όλσεν, προέδρου της Digital Equipment Corporation, ότι οι προσωπικοί υπολογιστές (PC) δεν πρόκειται ποτέ να έχουν εμπορική επιτυχία.

Γκόρντον Μπράουν: Η δήλωση του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού των Εργατικών, το 2007, σύμφωνα με την οποία οι κύκλοι ανάπτυξης και ύφεσης της οικονομίας ήταν πλέον παρελθόν.

Σε αυτό το έγχρωμο και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο, οι φωτογραφίες και οι χάρτες ζωντανεύουν τα κεφάλαια, επιτρέποντας στον αναγνώστη να γνωρίσει τους ανθρώπους που ευθύνονται για μερικές από τις ανάποδες προβλέψεις της ανθρώπινης ιστορίας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής – θρησκεία, πολιτική, επιστήμη, οικονομία, πολιτισμός, πόλεμος.

newsit



ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment