Tuesday, February 14, 2012

Περιττά μέλη του σώματός σου


Η εξέλιξη είναι μια τυχαία διαδικασία η οποία συνεχίζει να αφήσει σκουπίδια στο σώμα μας όπως θα δούμε παρακάτω.
Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε γιατί έχουμε κάποια πράγματα μέσα μας - θα παρατηρήσουμε ότι είναι απλά κειμήλια που μας άφησε η διαδικασία της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους.


Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε πραγματικά τη σκωληκοειδή απόφυση η οποία το μόνο που μας προκαλεί φαίνεται να είναι σκωληκοειδίτιδα; Ας ρίξουμε μία ματιά σε μέρη του σώματός μας που είναι περιττά.


# 1. Το ανατρίχιασμα εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου είμαστε φοβισμένοι ή κρυώνουμε.




Θα παρατηρήσετε επίσης ανατρίχιασμα όταν θαυμάζετε κάτι ή λόγω σεξουαλικής διέγερσης. Τα περισσότερα ζώα με τρίχωμα παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο καθώς το τρίχωμά τους τεντώνεται κάνοντάς τα να φαίνονται μεγαλύτερα, κάθε φορά που αισθάνονται ότι απειλούνται. Το φλέγον ερώτημα είναι "γιατί";

Οι ανατριχίλες προκαλούνται από μικροσκοπικούς μυς κάτω από τους θύλακες των τριχών, που προκαλούν τα μαλλιά μας να σταθούν όρθια όποτε συστέλλονται, αφήνοντας στο δέρμα μας μικροσκοπικά εξογκώματα. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ανατριχιάζουμε είναι λόγω της θερμο-μονωτικής δράσης του το οποίο μας βοηθά να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό κατά τη διάρκεια του κρύου. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό όλων των τριχωτών θηλαστικών. Αλλά δεδομένου ότι δεν είμαστε και τόσο τριχωτοί πλέον δεν επωφελούμαστε και τόσο από τη συγκεκριμένη δυνατότητα.


# 2. Γιατί αντιδρούμε τόσο δραματικά σε ήχους με υψηλούς τόνους;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ "γιατί συγκεκριμένοι ήχοι προκαλούν άμεση φυσική αντίδραση"; Μερικοί ήχοι μπορούν πραγματικά να μας τρελάνουν. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν σχετική έρευνα το 1986 για να λύσουν το μυστήριο αυτών των απαίσιων ήχων. 24 άτομα εκτέθηκαν σε ποικίλους ηχογραφημένους απωθητικούς ήχους και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πόσο δυσάρεστους τους νοιώθαν. Ο ήχος των νυχιών σε μαυροπίνακα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο ήχος τριβής ποτηριών από φελιζόλ καθώς και το τσιριχτό γρύλισμα μίας πόρτας και το τρυπάνι από έναν οδοντίατρο αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά ενοχλητικοί. Όλοι τους είναι ήχοι υψηλής συχνότητας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η συχνότητα των νυχιών σε μαυροπίνακα ισοδυναμεί με εκείνη της κραυγή προειδοποίησης μίας μαϊμού. Με σχετική έρευνα βλέπουμε ότι μία ομάδα προειδοποίησης μαϊμούδων ήταν ανέκαθεν είναι ένα ισχυρό μέρος της άμυνας μίας αγέλης. Επίσης παρόμοιους ήχους κάναν τα ζώα που είχαν ως στόχους ανθρώπους την εποχή εκείνη. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είμασταν τόσο ευαίσθητοι σε αυτούς τους ήχους θα είχαμε γίνει γεύμα για κάποιο άλλο ζώο.


# 3. Το τρίτο βλέφαρο.




Αν κοιτάξετε το μικρό ροζ στη γωνία του ματιού σας, κοντά στη μύτη σας, θα βρείτε ένα ημιδιάφανο βλέφαρο που χρησιμοποιείται από τα πουλιά, ερπετά, ψάρια και πολλά άλλα θηλαστικά. Αυτό ονομάζεται μεμβράνη nictitating και η λειτουργία της είναι να προστατεύει και να υγραίνει τον βολβό του ματιού. Οι μύες που ελέγχουν αυτήν την μεμβράνη πλέον δεν υπάρχουν στο σώμα μας παρόλο που σε άλλες κατηγορίες ζώων παραμένουν ενεργοί και χρησιμοποιούν το «τρίτο βλέφαρο» για να κρατάνε τα μάτια καθαρά.


# 4. Φρονιμίτες και σκωληκοειδής απόφυση.




Μεγάλη τύχη να έχεις αυτά τα δύο όργανα... Πέρα απ’την ειρωνεία υπάρχει 7% πιθανότητα να αναπτύξετε σκωληκοειδίτιδα αν έχετε σκωληκοειδή απόφυση και τουλάχιστον 85% πιθανότητα να έχετε λοίμωξη των φρονιμιτών. Με άλλα λόγια έχοντάς τα γίνεστε ένας πρώτης τάξης υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση. Και τα δύο δεν έχουν κάποια πρακτική χρήση.


Μετάφραση: σαΐτες
Επιμέλεια: Himaira







ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment