Monday, February 13, 2012

Έφυγε ο ποιητής Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις

Έφυγε από τη ζωή την περασμένη...
Παρασκευή, σε ηλικία 74 ετών, ο γαλλόφωνος συγγραφέας, δοκιμιογράφος Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις, ο οποίος νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Τ. 'Αναλις υπήρξε γνωστός για το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του, ενώ ήταν ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής και σε προβλήματα των μειονοτήτων των Βαλκανίων.



Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λωζάννη και τη Γενεύη. Η διατριβή του, για την Κατάληψη της εξουσίας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια, δημοσιεύτηκε το 1978 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Γαλλίας και χαιρετίστηκε ως η πρώτη σε βάθος ανάλυση της περιοχής αυτής. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική "Le Monde" και στο "Nouvelles Litteraires". Υπήρξε συνεργάτης, για μερικά χρόνια, της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών και, κατόπιν, ειδικός σύμβουλος για ζητήματα Δυτικής Ευρώπης.




Έδωσε, επίσης, σεμινάρια και διαλέξεις στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα, ενώ ήταν μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων, καθώς και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.




Τα περισσότερα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά και εκδόθηκαν στη Γαλλία. Η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Lied (1957), κυκλοφόρησε όταν ήταν σε ηλικία 19 ετών.




Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν οι συλλογές Τα χέρια (1958), Ουρανούπολη (1972), Ήλιος των ποταμών (1972), Το στοιχειωμένο νησί (1974), Πανιά για περιπλάνηση (1976), Η σκιά που χτίζει (1978), Άνθρωποι της άλλης όχθης (2006) και η νουβέλα Το άλλο βασίλειο και Σίλια ή «The Golden Sixties» (2008). Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά και η αλληλογραφία του με τον Σύρο ποιητή 'Αδωνι, με τον τίτλο Φιλία, χρόνος και φως. Γράμματα από τη Μεσόγειο (2009). Μετέφρασε Αισχύλο στα γαλλικά, Υβ Μπονφουά, Ζυλιέν Γκρακ, 'Αδωνι στα ελληνικά.




Για την προσφορά του στα γράμματα και στην επιστήμη τιμήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Βραβείο Σταντάλ. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο στην Καλλιθέα.


24ωρο



ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment