Saturday, February 4, 2012

Παρουσιάστηκε η «άσχημη» F 2012...

Ονομάζεται F2012 και σίγουρα δεν είναι η πιο όμορφη ιταλίδα που έχουμε δει
. Το νέο μονοθέσιο της Ferrari, δεν πρόκειται να διεκδικήσει δάφνες για την ομορφιά του.
Δεν φτιάχτηκε για να πάρει μέρος στα... καλλιστεία. Στόχος είναι η επιστροφή στην κορυφή και γι' αυτόν θα παλέψει μέσα στις πίστες. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Enzo «...ένα αυτοκίνητο είναι όμορφο αν πηγαίνει γρήγορα και νικά».


Το 58ο μονοθέσιο που ετοίμασε η Scuderia για τη Formula 1 παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 3/2 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ομάδας, καθώς λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης δεν ήταν εφικτό να γίνει στο Maranello η προγραμματισμένη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήριά του.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που οι καμπάνες στο Maranello χτύπησαν χαρμόσυνα για τον εορτασμό της κατάκτησης κάποιου τίτλου στη Formula 1 από το στολίδι της πόλης, την Ferrari. Η Scuderia έχει στο DNA της την επιτυχία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ξεχάσει τι θα πει Πρωτάθλημα. Η πίεση πλέον που ασκείται στον Stefano Domenicali και το επιτελείο του είναι τεράστια. Για μια ομάδα που είναι καταδικασμένη να κάνει Πρωταθλητισμό και εθισμένη στις επιτυχίες, όταν δεν έρχονται οι τίτλοι τότε υπάρχει πρόβλημα.
«Θέλουμε να επιστρέψουμε στην κορυφή, θέλουμε να νικήσουμε. Δεν θέλουμε να χάσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα, διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την τέλεια συνταγή», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω video ο αποκλεισμένος λόγω του χιονιά, πρόεδρος της Scuderia, Luca di Montezemolo.
«Είμαι βέβαιος ότι το μονοθέσιό μας θα νικήσει από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο Domenicali κατά την παρουσίαση και πρόσθεσε: «Έχουμε μάθει τα μαθήματά μας από το παρελθόν και πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Είμαι σίγουρος όμως ότι όλες μας οι προσπάθειες θα ανταμειφθούν με αυτό το μονοθέσιο».
«Από τεχνικής πλευράς, περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στα μηχανολογικά μέρη. Θέλαμε όμως να υπάρχει και κάποια συνέχεια. Έχουμε μόνο 12 μέρες δουλειά στη πίστα στη διάθεση μας ώστε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη αξιοπιστία αλλά και να αξιολογήσουμε τα νέα ελαστικά της Pirelli», πρόσθεσε.
«Πρόκειται γι ένα πολύ διαφορετικό μονοθέσιο. Ξεκινάω την τρίτη μου χρονιά με τη Ferrari με μεγάλη αποφασιστικότητα. Ελπίζουμε σε κάθε αγώνα να είμαστε στο βάθρο και να πανηγυρίζουμε νίκες. Τώρα πάμε όλοι μαζί ενωμένοι στη Jerez για τις δοκιμές», δήλωσε ο Fernando Alonso και έδωσε μια υπόσχεση στους tifosi: «Αυτό που θέλω να πω στους οπαδούς μας είναι ότι θα παλέψουμε για το Πρωτάθλημα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αυτή όμως είναι μια ωραία υποχρέωση που έχεις όταν οδηγείς για την Ferrari».
«Εκ πρώτης όψεως δείχνει πολύ επιθετική», σχολίασε ο Felipe Massa. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε μια άκρως ανταγωνιστική σεζόν από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για μένα και την ομάδα. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη διεκδίκηση του τίτλου και αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Έχω ήδη διαγράψει την περσινή σεζόν. Φέτος θέλω να ξεκινήσω καλά και να ολοκληρώσω τη σεζόν ακόμα καλύτερα».
Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στην F2012 είναι το σκαλοπάτι που υπάρχει στο σημείο όπου διαχωρίζεται το τμήμα του σασί από το ρύγχος. Είναι μια ...μόδα που θα ακολουθήσουν πολλές ομάδες φέτος, λόγω των νέων τεχνικών κανονισμών. «Δεν είναι ευχάριστο αισθητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Scuderia στο δελτίο Τύπου για το συγκεκριμένο τμήμα. Mεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης η επιλογή ανάρτησης τύπου pull-rod για το μπροστινό της μέρος.
Ο αρχισχεδιαστής της ομάδας, πάντως, ο Ελλαδίτης Nικόλας Τομπάζης υπερασπίστηκε την εμφάνιση του νέου του δημιουργήματος. «Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι το μονοθέσιο είναι άσχημο και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν τις συμμερίζομαι. Με εξαίρεση το ρύγχος, νομίζω ότι το υπόλοιπο μονοθέσιο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς δουλειάς. Απ' όσο γνωρίζω ένα άσχημο μονοθέσιο δεν κερδίζει ενώ ένα όμορφο κερδίζει. Προς το παρόν λοιπόν θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα όμορφο μονοθέσιο και θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό μετά τους πρώτους αγώνες».
«Αυτό το μονοθέσιο θα αλλάξει αρκετά μέχρι τον πρώτο αγώνα. Δουλεύουμε στην αεροδυναμική σήραγγα και στο σχεδιαστήριο πάνω σε αεροδυναμικές αναβαθμίσεις, ενώ έχουμε και κάποια πολύ σημαντικά πειράματα να κάνουμε στις πρώτες δοκιμές μέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που θα έχει το μονοθέσιο στο πρώτο Grand Prix», πρόσθεσε.
Το 2011 τα πράγματα δεν πήγαν καλά για το ιταλικό team που φάνηκε πως έμεινε στον τελευταίο αγώνα του 2010, στο Abu Dhabi, εκεί όπου ο Fernando Alonso είδε τις ελπίδες του για Πρωτάθλημα να εξανεμίζονται λόγω της τραγικής στρατηγικής που ακολούθησε η ομάδα.
Μόλις μία νίκη (αυτή του Alonso στο Silverstone) ήταν ο απολογισμός της Scuderia το 2011 που αρκέστηκε στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος με 375 βαθμούς. Ο Αlonso ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 4η θέση συγκεντρώνοντας 257 βαθμούς, ενώ ο Felipe Massa ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό με αποτέλεσμα η αυλαία του Πρωταθλήματος να τον βρει στην 6η θέση με 118 βαθμούς.
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι η Ferrari δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε μία pole position κατά τη διάρκεια της σεζόν παρακολουθώντας αποσβολωμένη τον Sebastian Vettel να κάνει... πάρτι με το δημιούργημα του ευφυούς Adrian Newey. Ο τελευταίος αποτελεί και το μεγάλο αποθημένο του Luca di Montezemolo, όσο κι αν ο Ιταλός λέει ότι «...έχω εμπιστοσύνη στο τεχνικό μας επιτελείο».
Άλλωστε όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος είχε προσεγγίσει τον Βρετανό γκούρου της Red Bull το 1997, αλλά τότε το φλερτ δεν προχώρησε σε γάμο γιατί η σύζυγος του Newey «...πίστευε ότι η Ιταλία είναι σαν χώρα του τρίτου κόσμου. Αν όμως είναι διαθέσιμος στο μέλλον και η σύζυγός του έχει αλλάξει άποψη για τη χώρα μας, τότε γιατί να μην συνεργαστούμε στο μέλλον...».
Φέτος, λοιπόν, η Scuderia αποφάσισε να αφήσει το catenaccio και να περάσει στην αντεπίθεση με στόχο φυσικά να επιστρέψει στην κορυφή. Για τον λόγο αυτό πέρα από την αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά στη σχεδίαση του μονοθεσίου προχώρησε στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της προσλαμβάνοντας τεχνικούς με πολυετή θητεία και πλούσιο βιογραφικό.
Πέρα από τον Pat Fry που από τον Ιούλιο του 2010 ανήκει στο δυναμικό της αναλαμβάνοντας χρέη τεχνικού διευθυντή του τμήματος που ασχολείται με το σασί, στη Scuderia μετακόμισαν έπειτα από εισήγησή του και παλιοί συνεργάτες του στη McLaren, Rupad Darekar, Jonathan Heal, Ioannis Veloudis, Lawrence Hodge και Giacomo Tortora.
Και η ενίσχυση δε σταματά εδώ. Στο πλαίσιο του Wrooom 2012, ο Stefano Domenicali ανακοίνωσε την προσθήκη άλλων δύο σημαντικών ανθρώπων του χώρου. Ο λόγος για τον πρώην διευθυντή εξέλιξης των αγωνιστικών ελαστικών της Birdgestone, Hirohide Hamashima, καθώς επίσης και τον Steve Clark που μέχρι πρότινος εργαζόταν στη Mercedes GP ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ στο παρελθόν έχει δουλέψει και στη McLaren όπου έχει συνεργαστεί με τον Pat Fry.
Ο Hamashima θα αναφέρει απευθείας στον Fry και η πρόσληψή του έγινε με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απόδοσης των ελαστικών. «Θα μας βοηθήσει στην εξέλιξη του μονοθεσίου και το θέμα των ελαστικών, καθώς αυτός ήταν ένας τομέας στον οποίο πέρσι υποφέραμε, ιδιαίτερα σε κάποιες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο Domenicali αναφερόμενος στον 59χρονο Ιάπωνα.
Όσον αφορά στον 42χρονο Clark, θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής μηχανικού πίστας που είχε ο Chris Dyer, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ομάδα μετά το φιάσκο του Abu Dhabi το 2010, όντας προϊστάμενος των Andrea Stella ( μηχανικός αγώνα του Alonso) και Rob Smedley (μηχανικός αγώνα του Massa).
Για την ιστορία, η Ferrari είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της Formula 1 και η μοναδική με παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί από το 1950 ως σήμερα. Γι' αυτό άλλωστε και τυγχάνει ιδιαίτερης, πιο ευνοϊκής θα λέγαμε, αντιμετώπισης από την Παγκόσια Ομοσπονδία.
Το πλούσιο παλμαρέ της κοσμούν 16 Πρωταθλήματα κατασκευαστών (1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007 & 2008) και 15 οδηγών (1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007), με τα περισσότερα από αυτά να έχουν κατακτηθεί από τον ζωντανό θρύλο του σπορ, Michael Schumacer. Όσο για τα στατιστικά της; 216 νίκες, 205 pole positions, 653 παρουσίες στο βάθρο, 81 «1-2» σε αγώνες, 227 ταχύτεροι γύροι αγώνα και 4.864,5 βαθμοί...
wmotors.gr


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment